Avl

Bestanden af sortbrogede Landracesvin er voksende grundet  avlernes indsats. I starten af 2010 var der 86 søer og 31 orner på landsplan.

Bevaringsudvalget er påbegyndt arbejdet med at nedfryse befrugtede æg (embryoner) fra Sortbrogede søer i flydende kvælstof, i 2010. Der er, indtil videre, lagt embryoner fra to Sortbrogede søer i Genbanken og i 2017 er der tappet sæd fra orner.

Den nuværende bestand af sortbrogede svin stammer dels fra det gamle danske landsvin, dels fra en begrænset import i 1930 af Glouchester Old Spot. Racen har aldrig haft stor udbredelse i Danmark, bl.a. fordi sortbrogede grise ikke havde samme højtydende produktionsresultater, som de forædlelde produktionssvin. Aftagere af Sortbrogede sogrise var fortrinsvis producenter af smågrise, som værdsatte de sortbrogede søers gode moderegenskaber og hårdførhed.

De Sortbrogede Landrace Svin er mindre end de moderne svineracer. Trynen er lang, og ørene er store og hængende. En stor del af de sortbrogede grise har “halstitter” – et par brusklapper på halsens underside, som undertiden kan iagttages på billeder af middelaldergrise.

Bevaringsarbejdet

For at sikre overlevelsen af netop denne race, mener vi at kendskabet til dens gode temprement og særdeles gode kødkvalitet skal udbredes. Derfor er vi også blevet "bevarings besætning. Dette betyder at vi kan udvælge de bedste avlsdyr og sælge videre, for herigennem at sikre bevarelsen af generne og en stor biodiversitet,  samtidigt med vi producere super kød i Gourmet klasse. Vi har også en facebook side hvor vi løbende ligger foto, videoer og beretninger op fra vores dyr.

Vores avlsdyr- alle med stamtavletr


Vi har i dag ca. 15 søer og 2 orner som lever livet på marken hos os. Vi forsøger at have så stort et udvalg af genmateriale for at sikre artens overlevelse men også for at kunne hjælpe nye avler i gang. På den måde har kan man som ny avler være heldig at kunne få både søer og orne her hos os med forskellig afstamning.

Overvejer du at blive avler findes der masser information på nettet, eller kontakt os vi hjælper gerne hvis vi kan.


1)Opret Chr ( det er ikke så svært)

https://chr.fvst.dk/chri/faces/frontpage?_adf.ctrl-state=73arqetd3_3


2)læs om regler for hegning af grise

http://vsp.lf.dk/Viden/Friland_Oekologi/Udendoers%20sohold/Indhegning_svin_friland.aspx


3)Mulighed for tilskud læs mere her http://lfst.dk/


har du behov for yderligere kontakt os gerne.


læs mere 

Stamtavler


Er i på udkig efter nye dyr til jeres besætning kontakt os gerne


See More 

Foder


Grise er ikke kræsne


Vores erfaringer siger os at grise på ingen måde er kræsne og der er mange måder at fodre dem på. Vi laver løbende ændringer og forsøg. Det som dog er sikkert og vist er at de kræver en del foder også selvom de er på friland. Vi fodrer primært med byg og tilskudsfodder grøntsager og andre lækkerier som wrap og turnips. Tilskudsfodderet er vigtigt for os fot at sikre især de små svin( fra 8-60 kg) får nok protein.


læs mere 

Godt selvskab og lækkert kød


Vores grise er meget omgængelige og når fx soen fare kan vi nemt gå ind i hytten til hende.

endvidre giver de noget utroligt lækkert kød




See More 


Dansk Sortbroget Landracesvin